Elandenzoektocht en Hiking high lakes - Reisverslag uit Mörkret, Zweden van Jacqueline Vermeer - WaarBenJij.nu Elandenzoektocht en Hiking high lakes - Reisverslag uit Mörkret, Zweden van Jacqueline Vermeer - WaarBenJij.nu

Elandenzoektocht en Hiking high lakes

Door: Marjolein

Blijf op de hoogte en volg Jacqueline

24 Juni 2009 | Zweden, Mörkret

Een nieuwe dag, een mooie zonnige dag...zo'n dag om je hardloopschoenen weer eens aan te trekken...Samen flink de pas erin gehouden en voldaan weer teruggekeerd bij ons huisje. Tijd om even een praatje te maken met de beheerders (Eva en Albert) van dit WNF Pan Park complex. Wederom was de ontvangst hartelijk en al snel werden tips en must-see plekken verteld. Resultaat is dat we voor donderdag een kano hebben gereserveerd en een prachtig vaartochtje in het verschiet hebben. Na ons bezoek aan Eva en Albert zijn we aan een heerlijk en uitgebreid ontbijt begonnen. Lekker een luierdagje. Nou ja, luieren daar wordt je ook moe van...Marjolein heeft wat tijd aan de blog besteedt en Jacqueline is met andere things-to-do bezig geweest. Ja, ook op vakantie moet er weleens een doekje ergens langs ;-)'. Nou, na gedane "arbeid" was het alweer tijd voor de lunch. Wij besloten een stevige lunch te nemen omdat we om 17.00 uur op "elandenzoektocht" zouden gaan en wij niet wisten hoelang deze tocht zou gaan duren. Het enige wat wij wisten is dat we een eland zouden zien want deze excursie had namelijk een "see a moose guarantee"...
Aangezien we niet echt lui van aard zijn waren we al om 16.00 uur bij de startplaats van de elanden 'safari'. Na een ijsje en een bezoek aan het MOOSEseum tikten de minuten weg en was het moment daar gekomen. We zouden een eland gaan zien! Onder beleiding van de gids, Lars, rond 60 jaar, blauwe ogen, grijs haar (vast blond geweest), type ruwe bolster, blanke pit met de nodige humor werd dit een ontzettend leuke tocht. Lars vertelde honderduit over zijn elanden. Hij heeft 3 elanden (1 man, 2 vrouwen) en 3 kalfjes (jongen 2 maanden, meisjestweeling 6 weken). De mannelijke eland met gewei had een schofthoogte van wel 2 meter. Deze Hilbert is op dit moment de grootste eland van heel Scandinavie. Nou, wij hebben Hilbert van dichtbij mogen zien...die is groot. Na ons bezoek aan Hilbert werden wij ook nog voorgesteld aan Hilde en Edith (ieder met de jonge kalfjes). Deze elanden leven op een zo natuurlijk mogelijke manier op een stuk grond van ongeveer 65.000 hectare. De tocht nam 1,5 uur in beslag en thuisgekomen ging er nog wel een zalmwrap in. Ter aflsuiting van deze luierdag hebben we onze hersens nog even aan het werk gezet door het kijken van de film The Secret (als je de film niet kent, google). The Law of attraction. Gratitude. Act. Wij voelen ons aangetrokken tot Zweden en zijn er dankbaar voor dat we mee mogen genieten van al het moois hier. Geloof niet dat dit Hét Geheim is maar het is wel Ons Geheim. Wat is het toch prachtig in het sprookjesparadijs Zweden.

Als je vogels wilt spotten dan moet je vroeg op. Wij vonden 07.45 uur op vakantie vroeg zat...toch lukte het ons om om 09.00 uur de eerste stappen te zetten voor een wat langere hike, welke ons zou voeren naar de "high lakes" op de bergtop, een must-see vogelgebied. We kozen de "korte" route, 3,5 km. De zon scheen en de lucht strakblauw. Ideale omstandigheden voor deze tocht. Na een heuse klauterpartij over rotsblokken die ons steeds hoger op de berg brachten, bereikten we dan eindelijk de top. Wow! Hier was het mooi, bijzonder en stil...Zo stil dat we zelfs de vleugels van een vogel hoordden bewegen. Zoals je bijvoorbeeld in de tekenfilm Nils Holgersson, zijn vogelvriend de gans ook "echt" hoort vliegen. Nog nooit eerder klonken de vleugels zo echt...en het was echt. Gaandeweg kwamen we allerlei soorten vogels, kikkers en pootafdrukken tegen. Wij beiden zijn geen 'woudlopers' maar we denken dat een vos of lynx ons pad heeft gekruist. Na een uur te hebben gelopen langs kleine watertjes, moerasgronden, keien, rotsen doemden zo uit het niets een aantal Zweedse huisjes op, gelegen aan een prachtig meer. Ja, een meer bovenop de bergtop. De stuga's konden voor 110 SEK p.p.p.n. (10,00 euro) worden gehuurd. De betaling diende dan wel na de overnachting plaats te vinden door het bedrag giraal over te maken...Dit is nog eens een staaltje Zweedse gastvrijheid. We vervolgden onze tocht en besloten, omdat we ons nog topfit voelden, de route wat aan te passen. Het gevolg was dat we bijna 10 km hebben gelopen. Toen wij onze wandelschoenen gingen kopen vroeg de verkoper ons wat voor soort lopers we waren. "Gewoon, niet te lang, niet te moeilijk" hadden wij geantwoord. Toch had de verkoper ons geadviseerd om B-klasse schoenen aan te schaffen i.v.m. de ondergrond van ons vakantieland. Gelukkig kunnen we af en toe luisteren want wat hadden wj vandaag toch weer veel plezier van onze gore-tex (ja, ook dit materiaal is onontbeerlijk hier in de bossen) schoenen. Hulde aan de verkoper van de Zwerfkei in Woerden.
Na 5 uur wandelen waren we weer bij ons beginpunt aangekomen. We besloten de rest van de namiddag niet veel meer te ondernemen dan heerlijk te genieten van ons uitzicht in het zonnetje die nog steeds hoog aan de blauwe lucht ons verwarmde. Zweden...donker en koud? Zweden...licht (de hele dag en nacht) en warm (nu, 18.45 uur 23,8 C gemeten in de schaduw)...!!!

Lieve groetjes van ons!!

• 24 Juni 2009 - 18:41

Nicky:

Hej Jacq (en Mar) of course, We hebben samen jullie verhalen gelezen. Wat een mooie reis, waanzinnige natuur. M'n Door is stikjaloers, zij heeft zo'n reis in Finland en Noorwegen gedaan en wil met mij naar Zweden maarrr passen jullie op ons ukkie :-)?
    Blijf genieten dan blijven wij lezen:-).
    Hug Nick (en Door)!

• 24 Juni 2009 - 21:11

Mamsie/marijke:

Hi liefies! Raak verslaafd aan jullie mooie vakantieverhalen! Wat een belevenissen...een elandentocht, de bergen, de watertjes en meren! Prachtig! Heel veel plezier met de kanotocht donderdag(en voorzichtig aan). Slaap lekker en tot volgende keer! Dikke knuf van mams/marijke X

• 25 Juni 2009 - 07:37

Es:

Hey lieverds! Wat hebben jullie het lekker daar he!? GENIET maar fijn samen, jullie hebben het verdiend!

Dikke kusssss!

• 25 Juni 2009 - 13:51

M & Bo:

Wat een energie hebben jullie zeg! De natuur doet wonderen he!

Hopelijk hebben jullie straks ook nog zin om met ons te wandelen in het " Nederlandse" ;) xxx

• 25 Juni 2009 - 14:23

Bianca En Inge:

Hey meiden,

Leuke dingen hebben jullie al gedaan zeg!
    Geniet er lekker van!!

Tot gauw..